Kanal Tedavisi

kanal-tedavisi
kanal-tedavisi

Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?

Dişin iltihaplanması sonucu oluşan, çürük olanın alınması ile süren bir müdahale yöntemidir. Burada müdahale ederken sinirlerini içeren pulpa siniri alınarak gerçekleştirilir. Dişlerdeki aşırı çürükler, meydana gelen kırılmalar, çok eski tedaviler, yanlış restorasyonlar sonucu dişte bulunan sinirler ve damarların canlılığını yitirmesi yada iltihaplanma sonucu dişin kanallarında bulunan sinirlerin temizlenmesi, dezenfekte edilmesi ve doldurulmasına denir. Dişlerin köklerini ve kök uçlarını da ilgilendiren enfeksiyonlarda, enfekte kanal dokusunun uzaklaştırılıp, doku dostu maddelerle doldurulmasıdır. Çürük nedeni ile fazla doku kaybına uğramış, beyaz diş dolgusu ile restore edilemeyen, kök ucunda enfeksiyon barındıran, travma almış, yada kırılmış dişler için ihtiyaç duyulabilir. Uygun enstrümanların özenli ve doğru kullanılması durumunda dişin ömrünü uzatıp ağız içinde kalış süresini arttıran bir tedavidir.

Pulpa hasarının sebepleri nelerdir?
Sinir alımına yol açan pulpanın zarar görmesinin sebeplerine bakacak olursak, geçmişte ciddi darbe alınması, derin ve onarılamaz çürükler, beyaz kan eksikliği gibi nedenleri sayabiliriz. Bu sebeplerden dolayı dişlerinizde bir sorun hissediyorsanız en yakın hekime uğramanız yararınızda olacaktır.

Nasıl yapılır?
İçindeki sinirlerin alınması ve kanalların zararlı mikroorganizmalardan arındırılmasıyla baslar. Dişin üst kısmında gerekli görülmesi durumunda hekim tarafından dolgu yapılabilir. Görüntü olarak kötü görünen için en yakın zamanda dolgu yaptırarak bu sorunu da ortadan kaldırabilirsiniz.

Neden gerek duyulur?

Dişlerinizle ilgili herhangi bir ağrı çekmeniz durumunda hemen doktora giderek kontrol ettirmenizde fayda bulunmaktadır. Erken müdahale yapılmaz ise çürük büyüyebilir ve başka sorunlara sebep olabilir.

Aşamaları Nelerdir?

İşlemden sonra yapılması gerekenler nelerdir?
3 gün sonra bir kaç gün dişinizin üstüne bastırdığınızda ağrı hissedebilirsiniz. Bu sebeple doktunuz size bir ağrı kesici verebilir. 5 yaşından 70 yaşına kadar farklı yaşlar için uygulanan bu rahatlama sonrası yeni kırılma olasılığı çok yüksek olduğundan dikkat etmek gerekmektedir. Bu açıdan yapılan iyileştirmenin başarılı olup olmadığını da tedaviden önce ve sonra röntgen çektirerek anlayabilirsiniz.

Yapılmazsa Ne Olur?
Aşırı derece ilerlemiş çürükler veya derin diş kırıklarında dişin sinir dokusu olan pulpa kendini iyileştiremez ve diş canlılığını kaybeder. Canlılığını kaybeden diş enfeksiyon odağı haline gelir. Bu noktada bir an önce hekim tarafından kanal tedavisi işlemi yapılmalıdır. Eğer yapılmazsa enfeksiyon kök ucundaki ve çevresindeki dokulara kadar ulaşabilir. Diş kökünü çevreleyen çene kemiğinde iltihaplanma meydana getirerek o bölgede kemik kaybına yol açabilir. İhmal edilen durumlarda dişin kaybına kadar varan üzücü sonuçlar doğabilir. Lütfen makalemizi okuduktan sonra oy veriniz. Şimdiden herkese teşekkür ediyorum.

1 yorum

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*


Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.