Kanal Tedavisi Acıtır mı?

kanal-tedavisi-acıtır-mı
kanal-tedavisi-acıtır-mı

Kanal Tedavisi Acıtır Mı?

Sinir almanın nasıl ve neden yapıldığı bilinirse bu konu üzerinde ki korkular azalacaktır. Bir dişi kurtarmanın bazen tek yolu budur. Ağızda ki tek bir tek çürük zamanla pek çok çürük oluşmasına yol açmaktadır. Dişi besleyen ve sinirlerin bulunduğu yer pulpadır. Pulpaya kadar inen bir çürük ağrıya, apseye ve başka çürüklere neden olur. Hekim korkusu ile ağrı bazen ağrı kesiciler ile giderilmeye çalışılsa da bu durum ağrının ve çürüğün artması ile sonuçlanır. Diş ağrıları çok güçlü ağrılardır ve baş bölgesinde olduğundan insanın en çaresiz de kaldığı ağrılar arasına girmektedir. Üstelik ağrı çeken insan yemek yiyemez, uyku uyuyamaz, doğru dürüst düşünemez kısacası tüm hayatı alt üst olur. Oysa günümüzde yapılan tedavilerinde hasta bir acı hissetmez. Diş ağrısı ise başlı başına acıdır.

Kendine kanal tedavisi acıtır mı diye soranların ve bu korkuyla doktora gidemeyenlerin ikinci sorusu “diş çekimi acıtır mı” olacaktır. Çünkü ağrısı geçmeyen sinirlerin sonunda yayılan apseye neden olur. Bazen az bir şişlik oluşurken bazen yanaklar dahi şişer. Bu apse antibiyotik ile geçici olarak yapılsada zamanla apse tekrar eder. En sonunda pulpada ki sinirler ölür. Bu durumda çekimden başka yol kalmaz. Zamanında müdahale edilen çürüklerde yapılmadan da durum kurtarılabilir ama çürük pulpaya inmiş ise hemen gereklidir.Hekimlerce endodonti anabilim dalı olarak adlandırılır.

Hastalar neden korkuyor?
Öncelikle bu toplum ve televizyon aracılığı ile yerleştirilen bir korkudur. Ülkemizde günümüzde bile sahte hekim olayları yaşanmaktadır. Bu gibi kişilerin yaptığı uygulamalarda hem istenilen sonuç alınamaz hem de acı çekme gibi durumlarla karşılaşılabilir. Gerçek bir hekim lokal anesteziyi nasıl ve hangi dozda uygulayacağını iyi bilir. Çoğu hasta lokal anestezi iğnesini hissetmez. Doktor bölgenin uyuşup uyuşmadığını kontrol eder ve işleme bu şekilde başlar. Artık bu aşamadan sonra sorunun tek cevabı “hayır” şeklinde olacaktır. Bu korkuda televizyonun etkisi azımsanmaz. Parodilerde, komedi filmlerinde ve skeçlerde tedavi koltuğu hep acının çekildiği ve deli doktorların olduğu yerler gibi gösterilir. Bu durumu özellikle çocukları ters yönde etkilemektedir. Bu işlemde yapılan dişler çok uzun yıllar kullanılır. Yeter ki yer, kuralına uygun olarak temizlenmiş olsun, sonra apse veya ağrı olmaz. Diğer bölgelere çürük geçişi de durur. Bu tip dişlerin iyileştirmesinde kanala ulaşmak ve çürük bölgeyi iyice temizlemek için dişte bir miktar oyuk açılır. Oysa tedavi sırasında lokal anestezi uygulanan hasta hiç bir acı hissetmez korkmaya gerek yoktur.

Acı duyulur mu?
Günümüzde kullanılan lokal anestezi metotları çok daha etkilidir. Anestezi iğnesinden önce bile hastanın acı hissini azaltan önlemler doktor tarafından alınmaktadır. Günümüz iğneleri tabiri caiz ise toz gibidir ve iğne yapılır yapılmaz kendi hissiyatını ortadan kaldırır. Doktor aynı bölgeye birden fazla giriş yapsa bile hasta bunu hiç hissetmez. Diş hekimleri psikolojik olarak korkan hastayı anlar ve onu rahatlatacak açıklamalarda bulunurlar. Bazıları çeşitli sorularla ilgiyi başka yöne çeker. Bu konuda oldukça yaratıcıdırlar. Kanalın temizliği bittiğinde diş uygunsa dolgu yapılır. Bu şekilde diş kurtarılmış olur. Hasta ileride çekeceği acılardan da kurtulur. Bu tedavi yönteminde hafif acı, korku, endişe gibi duygular mutlaka olacaktır, ancak sağlığa olan inancın asla önüne geçmemeli ve özenle hekime görünüp uygulama programı çıkarılmalıdır.

3 yorum

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.