Görünmeyen Diş Teli

görünmeyen-diş-teli
görünmeyen-diş-teli

Görünmeyen Diş Teli

Çarpıklık, konum bozukluğu, ayrıklık gibi sebeplerden dolayı tel kullanılır. Bir süre sonra bu bozuklukları düzeltir. 30 yıl önce bu tedavi braket denilen metallerle uygulanıyordu. Bunlar ayrıca düzeltme konusunda oldukça faydalı olsa da estetik açıdan kötü görünmesi tercihi azaltabiliyordu. Bunların güzellikteki önemini düşünülürse insanlar başka bir yol arıyorlar ya da hiç iyileşmiş olmamayı tercih ediyorlardı. Bu sebeple araştırmalar yapılmaya başlandı ve estetik açıdan daha hoş durabilecek bir sistem bulundu.

Görünmeyenler aslında 3 çeşittir. Bunlardan biri en fazla belli olanı iken biri de en belirsiz olanıdır.

Bu çeşitlerden ilki Lingual ortodonti’dir. Dişlerin dışarı yüzüne değil de iç yüzeyine yapıştırılmasıyla oluşan bir hizmettir. Tellerin iç tarafında olmasından dolayı insanlar varlığını bile hissedemeyebilir ve sanki hiç yokmuş gibi görünür. Estetiğe önem veren biri için çok büyük bir avantajdır. Ancak tabii ki dezavantajları da vardır. Bunlardan ilki dilde ciddi anlamda rahat eden yaralar oluşturur ve yaşam kalitesini düşürebilir. İkinci bir diğer olumsuz yanı zamanlamanın daha uzun olmasıdır. Üçüncü diğer olumsuz yanı ise fiyat konusunda diğer tellere göre 3 kata kadar fazla pahalıdır. İlk çıktığı zamanlar çok ilgi görmüştür ancak olumsuz yanlarına da bakacak olursak zaman geçtikçe tercih edilme oranı azalmıştır. En büyük özelliği olan görünmezlik özelliği de insanlar için önemli olmamaya başlamıştır.

Görünmeyen diş teli türlerindeki bir diğer stil de şeffaf plaktır. Ayrıca konfor konusunda da diğerlerinden daha konforludur. İnvisaling sistem, digiorto gibi piyasada ticari isimleri bulunmaktadır. Bir diğer üstün özelliği ise istenildiği zaman çıkarılıp takılabilir bir özelliğe sahiptir. Normal bir uygulamaya bakıldığında en büyük sorunlardan biri yemek yenilirken araya kaçanlar ve temizlik problemidir. Şeffaf plak tedavisinde ise yemek yenilirken çıkartılır ve gönül rahatlığıyla yemekler yenilebilir. Özellikle özel bir yere gidilirken insanlar kullanmak istemezler çünkü kötü göründüğünü düşünürler bu sebeple de insanlar düğüne ya da özel bir yere giderken bunları çıkartmayı tercih ederler. Teller çıkartıldığında sanki hiç takılmamış gibi görünürler. Ancak tabii ki bunun da anti bakteriyel olanları bulunmaktadır. Maalesef bunlar her bozukluğu düzeltemezler. Kullanım alanları sınırlıdır. Doktor yardımıyla dişlerde kullanılıp kullanılmayacağı belirlenir. Bir diğer dezavantaj ise kolaylıkla çıkarılıyor olmasından dolayı azımsama zamanı ve başarısı düşebilir. Tellerin dişte en az 20 saat kalması gerekmektedir. Normal düşünüldüğünde yapışık bir yapıya sahip olduğu için böyle bir sorun gözlenemez.

Dişlere uygulanan malzemeler şeffaftır. Bu sebepten dolayı da metallere göre daha az belli olurlar. En çok tercih edilen yöntem bu denilebilir. Bunların da 3 çeşidi vardır. İlki bunların arasında en ucuz olan sert plastik brakettir. Çin malıdır, maliyetini düşürür. Diğer çeşitleri ise seramik ve safir olanlardır. Bunların özellikleri birbirine yakındır. Etkili bir şekilde istenilen sonucun elde edilmesini sağlar. Ancak bu ikisinin dezavantajlardan biri yapışma özelliğinin daha az olması ve bakımın yetersiz olduğu durumlarda tartar ile birlikte sürtünme artar ve bu da tedavinin daha uzun sürmesine neden olur. Bakım konusuna dikkat edenler için şeffaf ve metal braketler arasında hiç bir fark yoktur.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.