Ağrısız Diş Çekimi

ağrısız diş çekimi
ağrısız diş çekimi

Ağrısız Diş Çekimi

Günümüzde teknolojinin gelişmesiyle birlikte en çok gelişmeler tıp alanında tıp alanının da bir alt sınıfı olan diş hekimliği konusunda olmaktadır. Modern hekimlik olarak karşımıza çıkan tıpa yeni kazandırılmış yöntemler olarak ıstırapsız çekimleri gündemdedir. Tedavilerde ortaya çıkan keder kişiden kişiye göre farklılık göstermekle birlikte oluşan acı hissi psikolojik olarak karşımıza çıkmaktadır. Bilinçaltında yatan dişçi koltuğu korkusu aslında üzüntünün ortaya çıkması için en büyük etkenlerden birisidir. Bunun engellenmesinin tek çözüm yolu teşhisten sonra doktorla en güzel şekilde konuşmaktan geçmektedir. Doktora kafada oluşan tüm soruları sormak, her türlü soru işaretini kafadan atmak kederin azalması için en büyük etken olarak karşımıza çıkmaktadır.

Ağrısız diş çekimi işleminde hisleri azaltmak için diş çekiminden önce belli başlı uygulanan yöntemler mevcuttur. Bunlardan en çok kullanılanı lokal anestezidir. Hastalara işlem öncesinde lokal yani bölgesel sadece ağız bölgesine bir anestezi uygulanır ve anında yok olması sağlanır. Ama anesteziyle birlikte doktora olan güven de çok önemlidir. Doktorunuzun yanlış bir işlem yapmayacağını düşünmek de acının dinmesini sağlayacak önemli hususlardan birisidir. Bu güven duygusu ilk olarak muayene aşamasında başlar muayene aşamasında da kafada oluşan tüm sorular sorulmalıdır ve doktordan tatmin edici cevaplar alınmalıdır. Muayene esnasında güven duyulmayan bir doktor ile çalışılmamalı ve aynı zamanda işlem yapması için izin verilmemelidir.

Ağrısız diş çekimi için tedavi esnasında ağız bölgesi uyuşacağından işlem öncesinde doktorla bir iletişim türü belirlenmelidir. Her türlü mimik jest ya da el kol hareketleri bu aşama için uygun kabul edilebilir. Uygulama sırasında herhangi acil bir durum hissedildiğinde doktorla kararlaştırılan el kol hareketleri kullanılmalıdır. Bu bir el kaldırma ya da kaşları kaldırma olabilir. Bu tür hareketlerle anlaşma sağlanırsa eğer doktorunuz yapılan işlemi durduracak ve bir miktar daha anestezi uygulayacaktır. Bu sayede yeniden hissetmeniz aza indirgenecektir.

İleri düzeyde bir işlem uygulanacaksa eğer doktor nadiren de olsa genel anestezi uygulayabilir. Fakat bu anestezi çeşidinin hastalarda daha fazla endişeye sebep olduğunun tespit edilmesinden dolayı genel olarak kullanılmamaktadır. Doktor genel anestezi öneriyorsa bile siz endişe duyacaksanız anestezinin lokal olması konusunda ısrar etmelisiniz. Bazı işlemler sırasında hastalar ortaya çıkan seslerden de fazlasıyla endişe duymaktadır. Ya da kullanılan aletleri gördüğünde de endişeye kapılan hastalar bulunmaktadır. Fakat doktorun bu konuda önerdiği görsel ve işitsel bazı materyaller bulunmaktadır. Bu materyalleri kullanarak ortaya çıkacak olan endişenizi alt seviyeye indirebilir bu sayede de daha az hissedebilirsiniz.

Her şeye rağmen tedavi tamamlandıktan anestezinin etkisi yavaş yavaş geçmeye başladıktan sonra hastalar bir miktar keskinlik hissedebilirler. Bunu önlemek için bir takım novalgine gibi ilaçlar kullanılabilir. Bunun dışında ağız bölgesindeki şişmeyi engelleyebilmek için buz uygulaması yapmak da ağrıyı azaltacaktır. Anestezinin etkisindeyken yemek yemeye çalışmak uyuşuk olan bölgenin ısırılmasına sebep olacağından dolayı anestezinin etkisi geçene kadar bir şey yememeye dikkat etmek gerekmektedir. Aynı zamanda uygulama yapılan bölge ile bir iki hafta sert yiyecekler yememeye özen göstermek hemen iyileşmesi için etkili olacaktır.

Psikolojik olarak hasta kendini rahatlatmadığı sürece ağrısız diş çekimi hiçbir şekilde mümkün olmayacaktır. Hasta ilk olarak kendini rahatlatarak daha sonra da doktorun önerilerine uyarak operasyonlar geçirebilir.

1 yorum

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.